Kralen.com > Instructies > Knopen > Micro macramé > Tips en trucs

Tips en trucs

Mayella, van wie je ook prachtige creaties kan vinden op Kralen.com, is zo vriendelijk geweest ons uitgebreide uitleg over micro macramé te geven. Zie hieronder haar tips.

Hoeveelheid koord berekenen

Qua hoeveelheid koord wat je nodig hebt moet je ongeveer uitgaan van ongeveer 4x à 5x de lengte van wat de armband of ketting uiteindelijk gaat worden. Het ligt een beetje aan wat je wil gaan doen. En dat is per dubbele streng. Maak je dus een armband van 20 centimeter met een breedte van 12 strengen, dan heb je 6 stukken koord van 80 a 100 centimeter nodig, beetje afhankelijk van wat je precies gaat knopen. Waarom 6? Je moet namelijk starten/opzetten met de 'larkshead' knoop. En daardoor wordt 1 stuk koord 2 strengen om mee te werken.

Krullend C-Lon koord

Als je het C-Lon koord van het spoeltje afhaalt dan krult het nogal en dat werkt erg lastig. Je kunt er een paar keer hard aan trekken om het wat rechter te krijgen, maar ik vind dat dat niet goed werkt. Het is nylon, dus je kunt het gewoon strijken! Zet de strijkbout op de laagste temperatuur en haal het koord er onder door. Je krijgt dan mooi recht koord om mee te werken.

Afwerking/sluiting van een armband of ketting

Hier is hele goede gratis tutorial van een best ingewikkelde choker. Het is niet direct voor beginners, maar er staat wel goed in beschreven hoe je projecten start en hoe je bijvoorbeeld een sluiting kunt maken. Een sluiting maak je of door een bedje van 'square knots' te maken, daarop een knoop te naaien en aan de andere kant een lus te macraméen (zie de tutorial op pagina 20 en pagina 23). Of je macraméet een lus aan de ene kant en rijgt een grote kraal aan de andere kant op meerdere strengen. Nog een mogelijkheid is om bijvoorbeeld een armband te starten met het opzetten van koeieknopen ('larkshead') op de ring van een kapittelslotje. Het staafje van het kapittelslotje wordt aan het eind van de armband erin geknoopt.

Strakke vormen

Voor het maken van geometrische vormen die allemaal precies even groot en gelijk en in eenzelfde hoek moeten staan kun je het beste een geodriehoek, gradenboog of ruitjespapier gebruiken. Het ruitjespapier prik of tape je vast op het memobord en daarop prik je weer je project vast. De ruitjes gebruik je dan als steuntje om alles even lang en recht te krijgen. Of je houdt de geodriehoek of gradenboog er langs.

Fouten herstellen

Als je een fout hebt gemaakt, kun je de knopen er altijd weer uithalen. Het makkelijkste gaat dat - voorzichtig - met een speld. Let er wel op dat je het koord niet uit elkaar trekt. Dan krijg je lelijke rafels.

© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden