Kralen.com > Instructies > Rijgen > Algemeen > Sieraad afwerken

Sieraad afwerken

Er zijn veel verschillende manieren om een sieraad af te werken. Hieronder kun je de belangrijkste manieren van afwerken vinden.

Mocht je niet weten welke benodigdheden je zoal kan gebruiken, dan kun je op de pagina Benodigdheden kijken. Daar staat vermeld wat je zoal waar voor kan gebruiken.

Acculon afwerken met behulp van knijpkraal

Acculondraad wordt ook wel staaldraad genoemd. Je kunt een sieraad afwerken met een knijpkraal bij vrijwel ieder soort materiaal, zoals nylondraad, staaldraad en garen. Als je nylondraad of garen gebruikt, heb je echter wel kans dat de draad breekt door de knijpkraal. Knijpkralen hebben meestal een scherpe rand waardoor de knijpkraal de draad kapot kan snijden. Staaldraad is heel sterk, waardoor de knijpkraal het niet stuk kan maken. Knijpkralen zijn vooral handig omdat je dan niet hoeft te proberen om een stevige knoop te maken.

Instructies voor het begin

  1. Rijg de knijpkraal.
  2. Rijg de sluiting.
  3. Rijg de draad terug door de knijpkraal.
  4. Knijp de knijpkraal stevig vast.
  5. Begin vervolgens met de kralen te rijgen. Je kunt het korte uitsteeksel van de draad uit de knijpkraal verstoppen in de kralen.
  6. Afbeelding 1: draad afgewerkt met knijpkraal.

Instructies voor het afwerken

  1. Rijg de knijpkraal.
  2. Rijg de sluiting.
  3. Rijg de draad terug door de knijpkraal en een aantal kralen.
  4. Knijp de knijpkraal stevig vast.
  5. Knip de resterende draad af. Door de draad zo kort mogelijk af te knippen terwijl die al door een aantal kralen is geregen, heb je de draad zoveel mogelijk verstopt.

Acculon afwerken met behulp van knijpkraal en kalot

Met behulp van een kalot kun je het uiteinde mooi verstoppen. Een knijpkraal zorgt ervoor dat het uiteinde van de draad in het kalotje blijft. Je kunt een sieraad afwerken met een knijpkraal bij vrijwel iedere soort materiaal, zoals nylondraad, staaldraad en garen. Als je nylondraad of garen gebruikt, heb je echter wel kans dat het breekt door de knijpkraal of een eventuele scherpe rand van het kalotje. Je kunt dan ook bijvoorbeeld een knoopje om een rocaille maken. Het draad kan dan niet uit het kalotje weg maar er is geen knijpkraal gebruikt.

Instructies voor het begin en het eind

  1. Rijg het kalotje met de bovenkant naar boven.
  2. Rijg de knijpkraal.
  3. Knijp de knijpkraal stevig vast.
    Afbeelding 2: stap 1 t/m 3.
  4. Knip de resterende draad zo kort mogelijk af. Die moet namelijk verstopt worden in het kalotje, dat meestal niet zo groot is.
  5. Buig het kalotje dicht. Het uiteinde van de draad is nu verstopt in het kalotje.
    Afbeelding 3: het kalotje is nu bevestigd. Ook is er een ringetje bevestigd aan het kalotje.
Het kalotje is nu stevig vastgezet aan de draad. Door de knijpkraal kan de draad niet uit het kalotje glijden. Mocht het gaatje van het kalotje vrij groot zijn, waardoor de knijpkraal er eenvoudig uit kan glijden, dan kun je het beste een kraaltje rijgen voordat je de knijpkraal rijgt. Door het kraaltje kan de knijpkraal niet uit het kalotje glijden waardoor het uiteinde van de draad in het kalotje verstopt blijft.

Afwerken met behulp van knopen

Deze instructie is alleen nuttig als je met bijvoorbeeld rijgdraad werkt, en vooral ook als je een speciale rijgtechniek hebt gebruikt met kleine kraaltjes. Deze techniek wordt meestal ook gebruikt bij het afwerken van een geweven armband.
  1. Steek de draad terug door een aantal reeds geregen kralen.
  2. Maak een knoop om de reeds gebruikte draad.
  3. Herhaal stap 1 en 2 nog een aantal keren.
  4. Steek de draad terug door een aantal reeds geregen kralen. Knip vervolgens de resterende draad af. Je hebt de draad nu meerdere keren vastgeknoopt en je hebt het uiteinde mooi verstopt door het door reeds geregen kralen te rijgen.
Je kunt het aantal knopen verminderen op de volgende manier. Je neemt bijvoorbeeld ongeveer 80 centimeter draad en knipt deze niet af. Je rijgt tot het klosje en zorgt dat het niet verder wegrolt. Als de 80 centimeter draad eenmaal op is, kun je aan de andere kant, waar het klosje nog is, 80 centimeter meten en afknippen. Vervolgens kun je vanaf die kant verder rijgen. Dit bespaart 1x draad afwerken en 1x draad bevestigen. Het is wel handig als je al enige ervaring hebt met de techniek.

Nylondraad afwerken

Er zijn verschillende manieren om nylondraad af te werken. De meest gebruikte manieren zijn:
  • Maak een aantal knopen. Doe er vervolgens een druppel sieradenlijm of nagellak op zodat de knopen niet los kunnen laten. Rijg de nylondraad terug door een aantal reeds geregen kralen en knip wat uitsteekt af. Op deze manier is het einde mooi verstopt in de kralen.
  • Rijg een kalotje. Rijg een klein kraaltje en maak een knoopje. Knip de rest af. Doe er vervolgens een druppel sieradenlijm of nagellak op zodat het niet los kan laten. Op zo'n manier kan de draad niet uit het kalotje glijden. Buig het kalotje dicht. Dankzij het kalotje is het sieraad mooi afgewerkt. Velen gebruiken deze manier, maar het kan soms gebeuren dat de rand van het gaatje in het kalotje de nylondraad doorsnijdt.
Het is ook mogelijk knopen te maken en het einde te laten smelten zodat het een mooi geheel vormt. Het is echter al vaak gebeurd dat de draad vervolgens alsnog breekt. Vandaar dat wij deze manier niet aanraden.

Mocht je een even aantal draden rijgen, dan kun je ook het volgende doen:
Stel je moet vier draden rijgen, knip dan twee draden circa twee maal zo lang als het gewenste sieraad + circa 15 centimeter per draad voor het afwerken. Plaats een slotje of ringetje in het midden van de draad. Maak vervolgens een knoop of rijg beide draden door één kraal. Op zo 'n manier zit het ringetje of slotje heel eenvoudig vast. Vervolgens hoef je het alleen aan de andere kant nog af te werken. Voordeel is dat het bevestigen heel eenvoudig gaat. Nadeel is dat het soms mooier is als de draad aan beide kanten hetzelfde is afgewerkt.

© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden