Kralen.com > Instructies > Speciaal rijgwerk > Instructies > Gevlochten armband

Gevlochten armband

Jody heeft een mooie variant bedacht waarmee je weefarmbanden extra leuk kan maken en was zo vriendelijk voor ons onderstaande tutorial te maken. De basis van deze armband is een geweven stuk. Let op dat je die iets langer maakt dan je normaal gesproken zou maken want door de lusjes wordt hij iets korter, denk aan 0,5 of 1 cm. Weef de armband ook niet te strak, doordat je dadelijk extra lusjes gaat toevoegen, komt de armband al meer op spanning te staan. De breedte en lengte zijn naar wens, zolang het aantal rocailles per rij een oneven aantal is en de gebruikte kleuren bij deze armband zijn 11-593, 11-4472 en 11-2038.

Benodigdheden

 • Rijggaren, bij dit voorbeeld is beige C-lon rijggaren D gebruikt.
 • Metalen klemmetje met slotje en verlengketting, bij deze armband is dit 20mm.
 • Beadalon bead mat.
 • Beadalon beading schaar.
 • Eventueel beadalon bead scoop of bead tray zodat je na afloop de kralen makkelijk kan opbergen.
 • 2 Platbektangen (hoeven niet dezelfde te zijn, kan ook een brede + kromme platbektang zijn).
 • Rijgnaald, bijvoorbeeld Tulip #10 long.
 • Hasulith sieradenlijm (bij verlengen rijgdraad).

Instructies

 1. De basis is een weefarmband, waarbij alle draden weggewerkt zijn, op één lange draad na. Hecht de andere draden op verschillende plekken af, zodat je op elke plek nog een keer kunt rijgen om de lusjes toe te voegen. Met de overgebleven draad wordt het vlechtwerk bevestigd. De draad moet aan de zijkant van de tweede rij uitsteken.
  Afbeelding 1: Eindig bij de 2de rij van de weefwerk.
 2. Neem 8 rocailles op de naald en steek deze 3 rijen onder de rij waar de draad uitkomt vanaf het midden naar de zijkant van de armband en trek deze voorzichtig aan. De voorbeeld armband is 13 rocailles breed. Het lusje gaat dan over de 6 linkse rocailles heen, de middelste rocaille wordt overgeslagen.
  Afbeelding 2: Steek de naald vanaf het midden naar de zijkant.
 3. Herhaal deze stap tot het einde van de armband. Houdt de onderste rij vrij, hier gaat als afwerking het metalen slotje op.
  Afbeelding 3
 4. Bij de laatste rij rocailles steek de naald niet naar de zijkant, maar 1 rocaille naar rechts.
  Afbeelding 4: eindig 1 rocaille naar rechts zodat je met rechterrij kan beginnen.
 5. Als alle lusjes aan één zijde bevestigd zijn, trek deze voor de zekerheid van boven naar onder stuk voor stuk nog een keer aan. Hiermee voorkom je losse en uitpuilende lusjes, maar trek hierbij de geweven armband niet krom.
  Afbeelding 5: Trek de draad netjes aan voor je met volgende rijen gaat beginnen.
 6. Neem weer 8 rocailles op de naald en steek deze 3 rijen boven de rij waar de draad halverwege uitkomt vanaf de zijkant door 6 rocailles naar het midden. De draad komt nu halverwege de armband naar boven. Herhaal deze stap tot bovenaan de armband.
  Afbeelding 6: Steek de naald door 6 rocailles van rechts naar het midden.
 7. Bij de laatste steek komt de draad na de 6 rocailles halverwege de armband naar boven. Steek de naald 1 rij naar beneden door de 7de rocaille en de rest van de rij. De draad zit weer aan de linkerzijde van de armband, 1 rij onder de start van de eerste lus.
  Afbeelding 7
 8. Trek alle lusjes van de rechterzijde van onder naar boven stuk voor stuk nog een keer aan, ook de draad die aan de linkerkant uitkomt.
  Afbeelding 8
 9. Vervolg het vlechtwerk met de tweede kleur, door vanaf de tweede stap te herhalen. Nogmaals, vergeet niet aan het eind aan te trekken.
  Afbeelding 9
 10. Rijg bij het einde van de tweede kleur weer naar de zijkant, waarbij de draad weer uit de rij onder de vorige rij uitkomt.
  Afbeelding 10: Door het draad onder de vorige rij uit te laten komen kun je meteen met de volgende rij beginnen.
 11. Vervolg het vlechtwerk met de derde kleur. Herhaal hierbij vanaf de tweede stap. Let op: bij deze kleur wordt het lastiger te zien door welke rij de naald heen moet, dus check dit regelmatig. De derde kleur valt precies tussen de andere rijen, zodat je een mooi overlopend geheel krijgt.
  Afbeelding 11
 12. Let er bij het einde op dat je nog steeds de laatste rij vrij houdt, omdat hierover dadelijk het slotje komt.
  Afbeelding 12
 13. Je rijgt hier dus weer door naar de overkant, waar de draad weer uit de zijkant komt, één rij onder de vorige rij. Ga zo weer door tot het eind.
  Afbeelding 13
 14. De draad komt bijna halverwege een rijg tussen de rocailles naar boven. Als alle lusjes aangetrokken zijn, kan je om de spandraad tussen 6de en 7de rocailles een driedubbel knoopje maken.
  Afbeelding 14
 15. Rijg de rest van het draad verder door de rij en nog 3 tot 4 rijen verder. Op deze manier trek je het knoopje het weefwerk in, zodat het niet meer zichtbaar is. Knip de overgebleven draad aan de zijkant van de armband af.
  Afbeelding 15
 16. Schuif het metalen klemmetje over de uiterste rij rocailles heen. Het openstaande klepje is met een tang te sluiten. Zet de tang zo ver mogelijk bij de buiging die al aanwezig is. Het laatste stukje is te sluiten om met de zijkant van de tang tegen het klepje te duwen.
  Afbeelding 16: het resultaat
Bewaren

© 2000 - 2022 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden