Kralen.com > Instructies > Weven > Algemeen > Tips

Tips

Het bedenken van een patroon

  • Je kunt een patroon uittekenen op ruitjespapier. Ook kun je bijvoorbeeld bij een programma zoals Microsoft Excel een tabel maken waarvan de rijen en kolommen even breed zijn. Door iedere kolom in te kleuren zie je duidelijk hoe het patroon wordt.
  • De breedte kan het beste minimaal 6, maximaal 20 kralen zijn, maar uiteraard is alles mogelijk.

De juiste materialen

  • Let op dat je sterk rijggaren gebruikt en geen draad zoals nylondraad. Het moet namelijk zo soepel mogelijk zijn.
  • De kralen moeten in dezelfde maat zijn. De meest geschikte maat is 11/0, maar kleiner of groter is ook mogelijk. Het is op zich mogelijk te weven met gewone, goedkope rocailles. De maat varieert iets, maar je kunt proberen de kleinere/grotere eruit te halen. Het mooiste effect heb je met miyuki kralen. De maat is altijd precies hetzelfde. Ook is er meer keuze. Je kunt miyuki rocailles (ronde kralen) en miyuki delica's (cilinder kralen) gebruiken. De cilinder kralen geven het mooiste effect.

Techniek variaties

  • Bij onze instructies staat uitgelegd hoe je het sieraad zo kan afwerken dat het recht hangt. Je kunt het echter ook anders afwerken, waarbij de breedte langzaamaan smaller wordt.
    Afbeelding 1: het uiteinde wordt smaller.
    Afbeelding 2: het uiteinde blijft even breed.
    Het voordeel van het uiteinde even breed laten is dat de sluiting weinig ruimte kost en het grootste gedeelte van het sieraad is zoals het hoort te zijn. Indien je het toch liever wil zoals afbeelding 1, dan kan dat op de volgende manier:
    Zodra je sieraad bijna af is en je nog maar een paar centimeter hoeft te weven, kun je beginnen met de breedte steeds smaller te maken. Dat doe je door iedere keer twee kralen minder te rijgen voor het weven. Ga zo door tot je één kraal over heb. Dan kun je de draden stevig vastknopen om de sluiting en wegwerken door de draden weg te weven door de kralen.
    Afbeelding 3: tekening hoe het afgewerkt kan worden.
  • Je kunt het slotje vastknopen door meerdere draden er omheen te knopen. Het kan ook op een iets mooiere manier. Je zorgt dat de draden die overblijven allemaal uit 1 kraal komen. Vervolgens knip je een stukje french-wire en rijgt dat. Vervolgens rijg je de sluiting. De draad weef je weer terug door de kralen en werk je op dezelfde manier af. Het draad is nu mooi verstopt in french-wire, wat een net iets mooier effect geeft.

Overige tips

  • Het is belangrijk dat de draad strak gespannen is. Het gebeurt soms dat het automatisch weer los draait. Iemand heeft daarvoor de volgende tip gemaild:

    "Ik heb houten weefraampjes gekocht en daarbij is het lastig, om de houten draaiknoppen goed aan te draaien als het garen eraan zit bevestigd. Doordat je met het spannen een steeds dikkere laag garen er op krijgt, duwen ze zichzelf er als het ware weer uit. Daarom heeft mijn man een gaatje in het knopje geboord zodat daar een schroefje in kan, met daarachter een ringetje, zodat het knopje niet meer uit het raampje kan schieten. Als je dan ook nog een gaatje dwars in het knopje boort, kun je het garen ook makkelijker vastknopen. Ik begrijp dat dit erg verwarrend klinkt dus heb ik een tekening meegestuurd."
    Afbeelding 4: uitleg tip.


© 2000 - 2025 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden