Print pagina

Inleiding

Haken kent vele variaties, waaronder haken met kralen. Er zijn verschillende haaktechnieken en ieder draad geeft ook weer zijn eigen effect. Je kunt bijvoorbeeld haken met staaldraad, nylondraad, dunne wire of dunne garen. Haken met sommige soorten draad, zoals wire & wire, vergt wel wat oefening.
Afbeelding 1: gehaakt met leer, gemaakt door Sandra Bouw.
Afbeelding 2: gehaakt met staaldraad en schelpjes, gemaakt door Annemiek Overweg.
Afbeelding 3: gehaakt met nylondraad, gemaakt door Nadine.
Het haken gaat met een haaknaald. Haaknaalden zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. Mocht je met grote kralen willen haken, dan kun je het beste een haaknaald gebruiken met daarop nummer 3 of hoger. Mocht je met kleine kralen willen haken, bijvoorbeeld in combinatie met garen, dan kun je ook een dunnere haaknaald gebruiken.

De basis van het haken met kralen is eerst de kralen rijgen op een lange draad en dan kun je beginnen met haken. Het verschilt per techniek hoe vaak en hoeveel kralen er 'meegehaakt' worden. Op de pagina 'Basis techniek' wordt de basistechniek van het haken uitgelegd die ook gebruikt wordt bij de overige technieken die via het linkermenu te vinden zijn.

Weet je zelf nog een leuk patroon? Mail het naar info@kralen.com alsjeblieft. Als dank hiervoor krijg je een 20% kortingscode van CreaDream cadeau en je naam, en eventueel website, zal ook bij de instructie vermeld worden.

Vragen of tips kun je het beste posten op ons forum.