Print pagina

Ring van wire

Sophie Aerts heeft een ring gehaakt en was zo vriendelijk haar instructies naar ons te mailen. Zie hieronder haar instructies en voorbeelden.
Voorbeeld Sophie Voorbeeld Sophie Voorbeeld Sophie
Afbeelding 1 t/m 3: ring gemaakt door Sophie

Benodigdheden

 • IJzerdraad
 • Een 7 tot 8-tal kralen en enkele kleine kraaltjes
 • Haaknaald

Instructies

 1. Rijg de kralen in een willekeurige volgorde op het ijzerdraad.
 2. Plooi het einde van het ijzerdraad om en leg er een knoopje in, net zoals bij een gewone gehaakte ketting
 3. Haak een stukje, ongeveer anderhalve keer de omtrek van je vinger
 4. Vanaf dan voeg je de kralen bij je ketting. Je kunt er twee vlakbij elkaar haken maar dan moet je wel regelmatig een lengte, die overeenkomt met iets meer dan je omtrek, open laten.
 5. Als je alle kralen gehaakt hebt haak je weer een stukje zonder kralen en beëindig je de ketting. (je moet uiteindelijk ongeveer een halve meter gehaakt hebben)
 6. Nu kun je beginnen met je ring: je maakt een cirkel, ongeveer de omtrek van je ring en blijft die cirkel volgen met je ketting. Nadat je bij de eerste kraal aangekomen bent, moet je zelf bekijken hoe je de rest van je geregen kralen over de ring kan verdelen. Ze moeten allemaal bij elkaar zitten, over een afstand van ongeveer anderhalve centimeter over de ring. Je kunt ook uitbreiden in de breedte van de ring. Als je veel ruimte hebt tussen twee kralen, maak je nog eens een gewone cirkel, zodat je een stevige ring krijgt. Zorg dat de kralen mooi bij elkaar aansluiten.
 7. Kijk na of er geen "lege" plaatsen zijn in je ring. Je kunt gaatjes opvullen door een nieuw stuk draad door je ring te rijgen en lege plaatsen op te vullen met kralen.
 8. Als alle kralen op de ring zitten, werk je de uiteinden van je draad weg door ze wat onder de kralen te stoppen. Op het deel van de ring waar geen kralen zitten, kun je het gehaakte ijzerdraad plat drukken met bij voorbeeld een rondbektang. Als de ring iets te klein is, kun je deze hiermee ook wat rekken. Als de kralen wat losjes zitten, kun je er een stukje ijzerdraad over plooien en hier met een rondbektang een "plooitje" in leggen.
Je eerste experimenten kunnen wat tegenvallen, maar oefening baart kunst…