Print pagina

Benodigdheden

Mayella, van wie je ook prachtige creaties kan vinden op Kralen.com, is zo vriendelijk geweest ons uitgebreide uitleg over micro macramé te geven. Zie hieronder haar tips.

Micro-macramé is het macraméen van sieraden met zeer dun koord. Het koord heeft een diameter van ongeveer 0,5 millimeter, afhankelijk van welk soort koord je gebruikt. Aan de ouderwetse macramé knopen worden al dan niet rocailles (maat 11/0, eventueel 8/0) toegevoegd, vaak door (stukken van) de vorm er mee op te vullen. Soms worden grotere kralen gebruikt als 'eye catchers' in het sieraad.Wat je nodig hebt om te micro-macraméen:
  • dun koord
  • rocailles en/of ook wat grotere kralen (ligt een beetje aan het ontwerp)
  • kurken memobord (Blokker of Xenos)
  • spelden
  • blanke nagellak voor het afwerken/'dichtkitten' van de eindjes
Optioneel: een geodriehoek of gradenboog of ruitjespapier

De knopen

Zelf ben ik begonnen met drie verschillende knopen. De 'square knot' oftwel weitasknoop, de 'double half hitch' oftewel de cordonknoop, en de 'larks head' knoop oftewel de koeieknoop, maar met alleen deze drie knopen kun je al enorm veel doen. Je kunt er eindeloos veel patronen mee maken. Er zijn veel meer knopen en die ga ik te zijner tijd ook wel eens gebruiken, maar vooralsnog heb ik aan deze drie knopen meer dan genoeg.

Het koord

Ik gebruik C-Lon koord. KOORD, en geen draad. Draad is te dun. Je moet echt het koord hebben, anders kun je er niet mee knopen. Het C-Lon koord heeft een diameter van ongeveer 0,50 millimeter, afhankelijk van de fabrikant.

Je zou ook wax koord of dun leer kunnen gebruiken, maar dat is dikker dan het C-Lon en daar kun je de rocailles weer niet op rijgen. En waxkoord is ook wat stugger, is daarom wat lastiger te knopen en schiet wat sneller los. Maar het kan wel. Het werk wordt dan wel allemaal wat grover, ook omdat je grotere kralen moet gebruiken. Wat je ook kunt gebruiken om mee te knopen is nymo of mastex koord.

Eigenlijk is alles wat voldoet aan de volgende eisen geschikt: stevig genoeg om mee te kunnen knopen, dik genoeg om het knooppatroon te kunnen zien, niet zo 'glijerig' dat de knopen er weer uitglijden, en dun genoeg om net door rocailles van maat 11/0 te passen.

Een goede uitleg over de verschillende soorten bruikbaar koord is op Jewels in Fiber te vinden. Zelf heb ik tot nu toe alleen C-Lon kunnen vinden in Europese Webshops. In de VS zijn vele andere soorten ook te krijgen, maar de verzendkosten staan niet in verhouding tot wat het koord zelf kost.

Rocailles

Verder rocailles in maat 11/0. Het ligt een beetje aan je ontwerp en wat je wil gaan maken. Je kunt ook een paar grotere kralen gebruiken als 'eye catchers' tussendoor. Als je ronde of minder strakke of organische vormen gaat macraméen kun je het beste met goedkope rocailles werken; die zijn wat ongelijkmatiger en dat maakt de vormen in het knoopwerk vanzelf al minder strak. Wil je strakke geometrische vormen dan is het aan te raden om de duurdere rocailles van betere kwaliteit (bijvoorbeeld Miyuki) te gebruiken, omdat die veel gelijkmatiger van vorm en grootte zijn.

Memobord

Verder gebruik ik een kurken memobord (5 Euro bij de Blokker en de Xenos zal het vast ook wel hebben) en wat gewone spelden. Ik speld het werkje vast op het memobord zodat ik wat beter de knopen vast kan trekken. De hele zaak wordt zo ook wat gelijkmatiger en netter. Zonder bord lijkt het me erg lastig.