Print pagina

Basis: cordonknoop

De cordonknoop wordt ook wel halve knoop genoemd, double half stitch in het Engels. Met deze knoop kun je enorm veel vormen maken.
 1. Met een aantal koorden ga je een lijn knopen. Begin met het koord helemaal links. Voor het gemak even 'koord 1'. Dit wordt het werkkoord. De andere 5 koorden zijn de knoopkoorden. Leg koord 1 in de richting waarin straks de lijn moet gaan lopen. Leg het werkkoord over alle knoopkoorden heen. Als je de lijn aansluitend aan de ring wil hebben, leg hem dan zo dicht mogelijk tegen de ring aan:
 2. Neem koord 2 (tweede koord van links) en leg dat over het werkkoord heen:
 3. Leg het vervolgens nog een keer onder het werkkoord en vervolgens over zichzelf heen:
 4. Hou het werkkoord stevig vast, in de richting waar de lijn moet komen, en trek de knoop aan:
 5. Het eerste deel van de knoop is daarmee af:
 6. Pak nu datzelfde knoopkoord (koord 2) en leg dat nogmaals over het werkkoord heen en net zoals daarstraks nogmaals onder het werkkoord en over zichzelf heen:
 7. Aantrekken. Trek naar beneden en ook even naar links om er voor te zorgen dat de tweede knoop tegen de vorige aanligt:
 8. De tweede knoop mag niet over de eerste heen, want dan krijg je een lelijke prop zoals hier:
 9. Als hij tegen de eerste knoop aanligt, dan heb je de eerste halve knoop af:
 10. Op deze manier kun je een mooie geknoopte lijn maken door alle andere koorden ook op deze manier om het werkkoord heen te knopen:
 11. De andere kant uit werkt precies hetzelfde. Rechterkoord over alle andere heen leggen en dan met het tweede koord van rechts starten met het maken van halve knopen:
 12. Door het werkkoord nu in een hoek van 45 graden te trekken kun je dus een schuine lijn krijgen:
En dit is het resultaat. Op deze manier kun je allerlei vormen met lijnen maken, die je vervolgens kunt opvullen met kralen.
Als je het heel precies wilt doen pak je de geodriehoek of de gradenboog erbij om de lijn in precies de goede hoek te trekken als je knoopt. Of je kunt ook ruitjespapier op het bord tapen of spelden en de ruitjes als leidraad gebruiken.