Print pagina

Dutch spiral

Dit patroon wordt in het Engels 'Dutch spirals' genoemd. Je kunt er een mooie ketting of armband van maken. Het heeft een rond figuur, vandaar dat het ook wel 'spiraal' wordt genoemd. Verder is het, afhankelijk van aantal kralen per rij, vrij breed. In het begin zal het wat moeilijk zijn en het kost ook veel tijd voor je het af hebt. Hieronder kun je lezen hoe je dit patroon kunt maken.
Afbeelding 1: voorbeeld Dutch spiral armband.

Benodigdheden

  • Rijggaren
  • Rocailles in 1 maat, bijvoorbeeld 11/0
  • Naald
  • Sluiting
Bij de tekening zijn vooral blauwe kralen gebruikt, waarbij de draad door reeds geregen groene kralen wordt geregen. We noemen het daarom bij de instructies blauwe kraal of groene kraal, maar uiteraard kan het ook een andere kleur zijn.

Instructies

  1. Rijg één groene kraal, twee blauwe kralen, één groene kraal en weer twee blauwe kralen.
    Afbeelding 2: stap 1.
  2. Rijg de draad vervolgens weer door de eerst geregen groene kraal. Het hoort dan een cirkel te worden.
    Afbeelding 3: stap 2.
  3. Rijg vervolgens drie blauwe kralen, één groene kraal en rijg de draad door de reeds geregen groene kraal (= de tweede groene kraal die je geregen had). Rijg vervolgens weer drie blauwe kralen, één groene kraal en rijg de draad door de reeds geregen groene kraal (= de eerste groene kraal die je geregen had).
    Afbeelding 4: stap 3.
  4. Trek de draad vervolgens strak aan. Bij onderstaande tekening zijn de kralen genummerd, zodat je kunt zien op welke volgorde de kralen geregen zijn.

    Hoe meer blauwe kralen je tussen de groene kralen rijgt, hoe breder wordt de ketting. Je kunt het beste met twee blauwe kralen tussenin beginnen en dat dan bij iedere cirkel met één kraal uitbreiden tot het groot genoeg is. Bij dit voorbeeld zijn vier blauwe kralen tussenin gebruikt. De draad eindigt weer bij kraal nummer één.
    Afbeelding 5: stap 4.
  5. Je rijgt dan vervolgens vier blauwe kralen, één groene kraal en de draad dan door kraal nummer tien. Vervolgens rijg je weer vier blauwe kralen en één groene kraal, om vervolgens de draad weer door de volgende groene kraal te halen, in dit geval kraal nummer veertien.
  6. Je blijft vervolgens net zo lang doorgaan tot het werkstuk lang genoeg is. Halverwege kan de draad echter op zijn. Zorg dat de draad eindigt bij een reeds geregen kraal. Maak dan een aantal stevige knopen om de reeds geregen draad en werk de draad weg door het nog eens te rijgen door een aantal reeds geregen kralen. Rijg vervolgens nieuwe draad door een aantal reeds geregen kralen en maak vervolgens een knoopje. Rijg weer door een aantal reeds geregen kralen. Zorg dat het eindigt waar de vorige draad eindigde. Je kunt dan weer verder met rijgen. Je kunt de draad gewoon zo lang maken als je zelf wilt. Hoe langer de draad, hoe langer je door kunt met dezelfde draad. Nadeel is echter dat je dan sneller knopen in de draad krijgt.
  7. Zodra het werk lang genoeg is kun je het af gaan werken. Dat kan door steeds minder blauwe kralen te rijgen, dus bijvoorbeeld:
    • vier blauwe kralen, één groene kraal, rijgen door reeds geregen groene kraal
    • drie blauwe kralen, één groene kraal, rijgen door reeds geregen groene kraal
    • twee blauwe kralen, één groene kraal, rijgen door reeds geregen groene kraal
    9) Maak dan vervolgens een aantal stevige knopen om de sluiting en werk de draad weg door hem door de reeds geregen kralen te rijgen.

Tips

  • Het is ook mogelijk om en om andere kleur te gebruiken. Of juist een mix. Het is wel het beste altijd een andere kleur te gebruiken voor de kralen waar je steeds weer doorheen moet rijgen. Op zo 'n manier zie je vanzelf door welke kraal er weer geregen moet worden.
    Afbeelding 6: geregen met 3 kleuren. Circa 22 gram kralen gebruikt.
    Afbeelding 7: geregen met mix. Circa 15 gram 15/0 rocailles gebruikt.
  • Het is een techniek die veel tijd kost. Wil je het graag proberen maar liever niet te veel tijd aan kwijt? Gebruik dan kralen in maat 8/0.
  • Het is ook mogelijk met staafjes te rijgen. Je begint dan eerst met gewone rocailles tot het aantal rocailles even lang is als één staaf. Daarna kun je staven rijgen in plaats van rocailles. Zodra het sieraad weer afgewerkt moet worden kun je weer rocailles gebruiken, om de breedte weer kleiner te maken.
    Afbeelding 8: geregen met staafjes, gemaakt door Karin M.