Print pagina

Right angle weave versierd

In 2008 hebben wij een sieradenwedstrijd met thema ‘jouw land’ gemaakt. De winnares heeft ons uitleg gemaild hoe haar ketting is gemaakt. Kort samengevat bestaat deze techniek uit 2 stappen, namelijk eerst de grote kralen en 10 mm parels rijgen volgens de right angle weave (ook wel RAW genoemd) techniek. Daarna worden er rocailles kruislings geregen. Hieronder kun je stap voor stap haar uitleg vinden.
Afbeelding 1: voorbeeld van Ingrid Kroeze.
Afbeelding 2: close-up foto.

Benodigdheden

 • circa 27 ronde kralen 15 mm (in het voorbeeld is gebruik gemaakt van 14 Delfts blauwe kralen 16 mm en 13 blauwe glasparels 15 mm)
 • 52 10mm parels
 • rocailles
 • nylondraad (0,25 mm)
 • 2 splitringen + sluiting en verlengketting

Instructies

 1. Deze ketting is heel gemakkelijk te maken. Eerst maak je met RAW een basisketting, die je vervolgens met de rocailles versiert. Voor de basisketting heb je een stuk nylondraad nodig van circa 1,5 meter. Rijg als begin een kraal van Delfts blauw in het midden van de draad.
 2. Rijg aan beide uiteinden een pareltje en kruis de draden in een glasparel van 15mm.
 3. Herhaal deze stappen (om en om Delfts blauw en glasparel) tot alle kralen verwerkt zijn. Controleer wel of de ketting nu lang genoeg is om de hals.
  Afbeelding 3: stap 1 t/m 3, het draad is nog niet strak getrokken.
  Afbeelding 4: het draad is nu strak getrokken. Dit is het begin van de basisketting, wat nog versierd gaat worden met rocailles.
 4. Voor de versieringen neem je een nieuw stuk draad van ruim 2 meter lengte. Knoop het midden van de draad vast aan een splitring waaraan je het slotje vast hebt gemaakt. Rijg beide uiteinden door 2 rocailles en daarna 8 rocailles op elk uiteinde. Kruis de draden in de 1e kraal van Delfts blauw, rijg weer 8 rocailles op de linker en rechter draad.
 5. Kruis de draden in een rocaille en rijg vervolgens 7 rocailles op elke uiteinde (nu 7 omdat de glasparel iets kleiner is dan de Delfts blauwe kraal. Indien de ‘grote’ kralen naar eigen keuze even groot zijn, moet uiteraard ook het aantal rocailles gelijk zijn). Kruis de draden nu in de grote glasparel en rijg vervolgens weer 7 rocailles. Kruis de draden in een rocaille. Herhaal dit tot de laatste kraal.
 6. Na de laatste kraal van Delfts blauw rijg je een laatste keer 8 rocailles op elk uiteinde. Rijg daarna beide draden door 2 laatste rocailles. Knoop dit aan het 2e splitringetje (waaraan eventueel het verlengkettinkje al is vastgemaakt, steek de draden een aantal kralen terug en knip ze kort af.
Bij dit voorbeeld zijn Delfts blauwe kralen en parels gebruikt maar uiteraard zijn er ook andere combinaties mogelijk, bijvoorbeeld 14 mm en 10 mm parels. Veel plezier met dit patroon!