Print pagina

Utrecht - Otantika

Een sieraad is pas echt helemaal zelfgemaakt als de kralen ook zelfgemaakt zijn. En dat is eenvoudiger en leuker dan je zult denken! Atelier Otantika geeft workshops glaskralen maken aan maximaal 6 personen per groep. In oktober 2006 heb ik een geslaagde workshop gevolgd bij Otantika.

Klik op de foto voor een grotere foto Klik op de foto voor een grotere foto Klik op de foto voor een grotere foto
Afbeelding 1 t/m 3: instructies hoe kralen te maken

De workshop duurt van 10.00 tot 16.00. Er is voor iedere deelnemer een brander beschikbaar, zodat je ongestoord door kan gaan met kralen maken. Als eerste wordt uitgelegd hoe kralen maken, in het algemeen, in zijn werk gaat. Bijvoorbeeld waar je op moet letten ten aanzien van je eigen veiligheid, hoe het smelten van het glas in zijn werk gaat en hoe je moet zorgen dat de kleur van de kraal mooi uit komt. Vervolgens kun je zelf beginnen met het glaskralen maken! Zodra het eenmaal lukt, worden de verschillende technieken uitgelegd. Bijvoorbeeld kleuren mengen, de vorm veranderen met behulp van een grafietpaddel , de kleuren mooi marmeren en vervolgens zelfs hoe je stipjes op de kralen kan plaatsen. Tussendoor krijg je een lekkere lunch (bij de combiworkshop) en aan het einde van de middag kun je onder begeleiding een sieraad maken van je eigengemaakte kralen, of eventueel nog meer kralen maken, afhankelijk van het type workshop die je hebt gekozen. Er is geen limiet aan het aantal kralen die je mag maken. Hierdoor kun je rustig allerlei technieken uitproberen en maakt het niet uit als er een mislukte kraal tussen zit.

Klik op de foto voor een grotere foto
Afbeelding 4: beschikbare kleuren. Afbeelding 5: voorbeelden die uitgelegd zijn.

Kralen maken is heel verslavend. Je moet goed opletten maar tegelijk is het heel ontspannend, omdat je je alleen maar op het glas concentreert. Het is interessant te zien hoe snel het glas smelt en hoe eenvoudig je het vervolgens om de mandrel draait, om je eigen kraal te vormen. Je moet snel inspelen op hoe het glas smelt en het is vaak een leuke verrassing hoe de kleuren vervolgens in elkaar gemengd zijn. Verder is er veel keus qua kleuren, zowel transparant als mat, en door kleuren te combineren zijn er ontelbaar veel mogelijkheden.


Afbeelding 6 t/m 8: Alle deelnemers geconcentreerd aan het werk.

De workshops kosten € 85,- per persoon (€ 95,- voor de combiworkshop) en het is ook mogelijk een privé-les te volgen. Ga naar http://atelier-otantika.nl voor meer informatie.

Klik op de foto voor een grotere foto Klik op de foto voor een grotere foto Klik op de foto voor een grotere foto
Afbeelding 9 t/m 11: de resultaten van de deelnemers. Drie deelnemers hebben een ketting gemaakt, de andere twee deelnemers zijn doorgegaan met kralen maken.