Print pagina

Alphen aan den Rijn - Create It

Zaterdag 26 September 2009 heb ik samen met mijn zus een leuke en geslaagde Lilly Ollo® zilverklei workshop gevolgd bij Create It in Alphen aan den Rijn. Op deze pagina kun je lezen wat deze workshop inhoudt.

Create It is een mooie hobbywinkel waar op inloop workshops gehouden worden. De workshop van ons was een Lilly Ollo® zilverklei workshop waarbij je met behulp van stempels en mallen een leuke hanger of bedel kunt maken. Voor slechts € 24,50 kun je in ongeveer 3 uur tijd met 7 gram zilverklei één hanger, of twee kleinere bedels of vier hele kleine bedeltjes maken. Het is ook mogelijk om extra zilverklei bij te kopen en nog meer bedeltjes te maken. Er is geen ervaring vereist dus is het ook geschikt voor jongeren.

Aangezien het een inloopworkshop is, is er geen minimum aantal deelnemers verplicht. Wij hadden gereserveerd, dus alle spullen lagen al voor ons klaar op de tafel.
Afbeelding 1: op de placemat instructies en pakjes zilverklei.
Er zijn 35 verschillende mallen waarmee de basis van de bedel gemaakt kan worden. Je kunt als basis een vorm kiezen, bijvoorbeeld: rond, vierkant, rechthoek, hart of druppel. Ook zijn er verschillende stempels die in de klei gedrukt kunnen worden, zoals bladeren, sterretjes of cirkeltjes. Iedere bedel wordt daardoor aan beide kanten draagbaar.
Afbeelding 2: allerlei mallen met verschillende vormen en verschillende tekeningen.
Verder zijn er ook stempels beschikbaar. Je drukt de klei in de mal en maakt de voorkant mooi met behulp van een stempel. De stempels zijn netjes ingedeeld per vorm en per categorie, zoals zee, bladeren, horoscoop, etc. Je kan zelfs ook een vingerafdruk maken of een tekst stempelen.
Afbeelding 3: voorbeeld stempels.
Zodra er een keuze is gemaakt kun je de mal invetten met olie. Hierdoor blijft de klei niet plakken en kan het later makkelijk uit de vorm verwijderd worden.
Afbeelding 4: de mal is glad gemaakt met olie en de stempel ligt klaar voor gebruik.
Vervolgens kun je de zilverklei voorzichtig aandrukken in de mal.
Afbeelding 5: druk de klei in de mal.
Zorg dat de klei niet te vochtig is. Druk de stempel vervolgens voorzichtig in de zilverklei. Je krijgt dan de gewenste afdruk in de zilverklei.
Afbeelding 6: er zijn nu 2 mallen bestempeld.
Vervolgens kun je de zilverklei drogen met behulp van een föhn.
Afbeelding 7: droog de bedels met behulp van een föhn.
Zodra de bedels droog en hard genoeg zijn om veilig uit de mal te halen worden ze op een klein warmhoudplaatje gelegd. Door de warmte drogen ze nog sneller.
Afbeelding 8: op een warmhoudplaatje liggen de bedels te drogen.
Zodra de klei droog genoeg is worden de randjes voorzichtig weggevijld met een nagelvijl.
Afbeelding 9: nu de bedeltjes droog zijn kunnen de randjes mooi gevijld worden.
De zilverklei bedels moeten goed droog zijn voordat ze afgebakken worden. Dit kun je testen door ze even op een spiegeltje te leggen. Blijft er een vochtige afdruk achter dan moet ze je nog even langer drogen.
Afbeelding 10: verhit de bedels met behulp van een warmhoudplaatje totdat ze droog zijn.
Deze bedels kunnen eenvoudig afgebakken worden op een gaspit. Je legt de bedels op de heetste plekjes van de vlam.
Afbeelding 11: de bedels kunnen nu gebakken worden.
Bij de grootste zie je zelfs een vlammetje als het organische bindmiddel wegbrandt.
Afbeelding 12: de bedels worden nu gebakken. Bij één van de grote bedels is zelfs een vlammetje zichtbaar.
Zodra de bedels afgebakken zijn worden ze in een bakje met water gelegd, zodat ze snel afkoelen.
Afbeelding 13: de bedels kunnen nu afgekoeld worden.
De bedels zijn nu afgebakken. Het kan zijn dat de bedels een beetje krom trekken, dan sla je ze eenvoudig weer terug in vorm met een hamer en aambeeldje.
Afbeelding 14: sla de bedel plat met behulp van een hamer.
Het gaatje maak je met behulp van een speciale tang. Vervolgens kun je beginnen met het polijsten.
Afbeelding 15: het gaatje maak je met een speciale tang.
Zodra de bedels mooi glad zijn gepolijst kun je ze patineren. Ze zien er dan zwart uit, maar dat kun je weer wegpoetsen zodat het zwarte alleen nog blijft zitten in het reliëf. Daardoor zie je de afbeelding nog duidelijker.
Afbeelding 16: het patineren van de bedel.
Afbeelding 17: de resultaten. Bij de tweede rechtsboven en de bedel rechtsonder zie je de achtergrond van de bedels. De ronde linksonder (derde van links) is ook een achtergrond.
We vonden het een zeer geslaagde workshop. Het leuke van Create It is dat zij inloopworkshops hebben. Er is dus geen minimum aantal deelnemers verplicht en je kunt komen wanneer het jou uitkomt. Voor grotere groepen kun je beter wel even van tevoren reserveren. Behalve Lilly Ollo® zilverklei zijn er ook andere leuke workshops. Zo kun je bijvoorbeeld ook voorwerpen van keramiek uitkiezen en glazuren in mooie kleuren. Ook is het mogelijk daar sieraden te maken. Er staan tientallen mooie voorbeelden klaar, van onder andere wire & wire, speciaal rijgwerk van Delica rocailles of zelfs haken. Ga naar http://www.createpottery.nl voor meer informatie.