Print pagina

Hoofddorp - Charmed Jewels

Zondag 31 augustus 2008 heb ik samen met mijn zus en nog een deelneemster een leuke zilverklei workshop gevolgd bij Charmed Jewels in Hoofddorp. Het was heel gezellig en leerzaam. En we konden allemaal naar huis met een geslaagde creatie. Op deze pagina kun je lezen wat voor technieken we hebben gebruikt en wat zilverklei precies inhoudt.

Zilverklei heeft ontzettend veel mogelijkheden en het lijkt ingewikkelder dan het is. Zilverklei bestaat uit hele kleine zilverdeeltjes, een bindmiddel en water. Het is zachte klei en het is dan moeilijk voor te stellen dat het echt zilver is. Zodra het verhit wordt, verdwijnt echter alle bindmiddel en water. Wat er overblijft, is 99,9% zilver. Tijdens een workshop krijg je 10 gram zilverklei. Je kunt hier bijvoorbeeld een ring, oorbellen, kralen, bedeltjes of een hanger mee maken. Er zijn bij Charmed Jewels meerdere boeken en een vitrinekast met voorbeelden zodat je genoeg inspiratie op kunt doen en om een idee te krijgen van wat je wilt maken.

Afbeelding 1: voorbeelden.
Ik heb zelf besloten een ring te maken. Hiervoor moet je de zilverklei eerst rollen tot een langwerpig geheel. Vervolgens kun je het tussen 2 latjes leggen. Door met een roller eroverheen te rollen krijgt het de juiste lengte en dikte.
Afbeelding 2: rolletje zilverklei en hulpmiddelen.
Vervolgens kun je de klei om een houten ringenstok plaatsen. Met behulp van een spatel kun je de uiteindes goed aan elkaar bevestigen.
Afbeelding 3: basis ring, gereed om versierd te worden.
Zodra de basis ring klaar is kan het versierd gaan worden. Ik heb het zelf versierd met behulp van spuitpasta. Hiermee kunnen er leuke versieringen worden gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld de hele ring versieren met sliertjes.
Afbeelding 4: versierde ring.
Maar je kunt ook, zoals Katja deed, alleen in het midden een paar sliertjes maken. Door ook een paar bolletjes te maken kun je er een mooie zirconia in plaatsen!
Afbeelding 5: versierde ring met zirconias.
Een andere leuke techniek is het maken van blaadjes. Er bestaat zilverpasta waarmee je eenvoudig ergens zilver op kunt smeren, bijvoorbeeld op blaadjes!
Afbeelding 6: zilverpasta op de blaadjes.
Door meerdere dunne laagjes op de blaadjes te smeren behoud je het patroon van de blaadjes.
Afbeelding 7: het blaadje moet tussen ieder laagje even drogen.
Zodra het versieren klaar is kunnen de creaties verhit worden. Het moet daarna even afkoelen want het wordt in een speciaal oventje op een temperatuur van 750 graden verhit.
Afbeelding 8: de creaties na het verhitten.
Wat overblijft, is 99,9% echt zilver, mat wit, iets gekrompen en hard. Het polijsten kan nu beginnen! Je begint eerst met een borstel en daarna verschillende schuurpapiertjes, om het steeds fijner te polijsten.
Afbeelding 9 en 10: de ring wordt gepolijst.
Afbeelding 11: het linkerblaadje is onbewerkt. Het rechterblaadje is gepolijst.
Gelukkig zijn er bij Charmed Jewels ook andere hulpmiddelen zodat je ook bij de wat moeilijker te bereiken gedeeltes goed kunt polijsten.
Afbeelding 12: polijsten met een dremel.
Als laatste kan het zelfs in een polijsttrommel worden gedaan, zodat alles netjes glanzend eindigt! Dit zijn de resultaten van alle deelnemers:
Afbeelding 13 en 14: ring van Katja.
Afbeelding 15: blaadjes van Linda, gereed voor een oorbel setje.
Afbeelding 16: ring van Sandra.
Kortom een zeer geslaagde workshop! Dankzij de uitgebreide begeleiding heb je hier geen ervaring voor nodig en zijn er veel mogelijkheden. Charmed Jewels biedt verschillende soorten workshops, van 3,5 uur tot een hele dag. Er is een mooi atelier in Hoofddorp met alle benodigdheden op voorraad maar het is ook mogelijk voor groepen om een workshop op locatie te krijgen. Ga voor meer informatie naar www.charmedjewels.nl.