Print pagina

Huizen - Kraal en Mo

Woensdag 18 april 2007 heb ik een leuke workshop gevolgd bij Kraal en Mo. Bij haar kun je allerlei workshops volgen, zoals glaskralen maken, pandora kralen maken en zilverklei. Ikzelf had gekozen voor zilverklei. Op deze pagina kun je informatie vinden over deze workshop. Onderaan de pagina staat informatie over haar andere workshops.

Artclay silver bestaat uit hele kleine zilverdeeltjes, een bindmiddel en water. Het verschil met sterling is dat de artclay silver 99,9% puur is. In zilver met het keurmerk 925 (ook wel sterling zilver genoemd) is van de 1000 gram, 75 gram andere metalen. Deze metalen zijn toegevoegd om het zilver wat extra hardheid te geven. Een nadeel van deze toevoeging is dat het allergische reacties kan veroorzaken. Dus bij sieraden gemaakt van zilverklei is de kans op allergische reacties kleiner.

Silverclay kan in elke gewenste vorm tot een sieraad geboetseerd worden en er zijn oneindig veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een hanger, oorbellen, kralen of zelfs een ring. De workshop is inclusief 10 gram zilverklei en daarmee kun je alle kanten op. Er zijn vele boeken die je kunt doorbladeren voor ideeën. Ikzelf had besloten een hanger te maken, de andere deelnemers gingen oorbellen en een ring maken.

We hebben eerst geoefend met DAS klei, zodat je rustig je eigen ontwerp kon bedenken en uitproberen. Vervolgens begon je met de echte zilverklei. Ik heb eerst de klei mooi plat gemaakt met een deegroller. Vervolgens heb ik een rond voorwerp erop gelegd en daaromheen de restanten van de klei afgesneden. Op zo ’n manier heb je precies een ronde vorm.

Afbeelding 1: ronde vorm voor de hanger
Hierna heb ik met een artclay-spuit streepjes op de hanger gespoten. We hebben de klei vervolgens op een warme plaat laten drogen, zodat het wat harder werd. Hierdoor konden we eenvoudig alles mooi glad vijlen. Dit gaat namelijk veel lastiger als het al is gebakken.

Afbeelding 2 t/m 4: de creaties na het vormen en vijlen, voor het bakken
Na dit alles worden de creaties een half uur gebakken op 800 graden. De klei is daarna hard zilver geworden maar het glanst nog niet. Nadat het was afgekoeld begonnen we met het vijlen, om het mooi glanzend te maken. Dit kan op allerlei verschillende manieren zodat je ook de kleine deeltjes glanzend kunt maken.

Afbeelding 5: de creaties na het bakken, voor het vijlen
Afbeelding 6 t/m 8: de creaties
Er zijn dus veel mogelijkheden met silver artclay en er is geen ervaring voor nodig. Als je het eenmaal heb geleerd en thuis verder wilt gaan, dan is het ook mogelijk zonder een speciale oven. Zilverklei kan namelijk ook gebakken worden op het gasfornuis of met een crème brulée brander. Voor het werken met met kurkklei en/of zirconia’s is wel een oven nodig.

Bij Kraal en Mo kun je behalve zilverklei workshops ook glaskralen workshops volgen. Kun je niet kiezen, volg dan een Best of Both workshop. Hierbij maak je zowel kralen van glas als van klei. Erg leuk voor het maken van een pandora armband. Ga naar www.kraalenmo.nl voor meer informatie.

Afbeelding 9: de ruimte waar de zilverkei workshop gevolgd wordt
Afbeelding 10: de ruimte waar de glaskralenworkshop gevolgd wordt
Afbeelding 11: voorbeelden kleuren glas