Print pagina

Nieuwerkerk aan den IJssel - Zilverklei & Meer

Zaterdag 10 november 2007 heb ik samen met mijn zus en 3 andere deelnemers een leuke workshop gevolgd bij Zilverklei-en-meer in Nieuwerkerk aan den IJssel. Op deze pagina kun je lezen wat ikzelf en de anderen zoal hebben gemaakt.

Allereerst informatie over zilverklei. Zilverklei bestaat uit hele kleine zilverdeeltjes, een bindmiddel en water. Zilverklei is dan ook 99,9% puur zilver, maar wel sterk genoeg om mooie sieraden mee te maken. Doordat het in kleivorm is, kan het in een vorm geboetseerd worden. 10 gram zilverklei lijkt heel weinig, als je het ziet, maar het is ruim genoeg voor een ring, hanger of setje oorbellen.

Voordat we met de workshop begonnen konden wij door vele Art Clay boeken bladeren voor inspiratie. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en je kunt het ook mooi combineren met kralen of zirconia's. Verder zijn er veel hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Denk aan stempels, zoals blaadjes en bloemetjes, om een mooie vorm te maken. Ook zijn er veel plastic velletjes met patronen waarmee je reliëf kan maken. Bijvoorbeeld streepjes, sterretjes of schelpjes.
Afbeelding 1: overzicht benodigdheden per persoon.
Afbeelding 2: vele hulpmiddelen voor het maken van mooie vormen of speciale reliëfs.
Nadat de keuze is gemaakt ga je eerst oefenen met DAS klei. Je leert dan omgaan met de klei en je kunt je idee dan uitproberen. Daarna begint het echte werk, namelijk knutselen met zilverklei!
Afbeelding 3: iedereen druk aan het werk.
Ikzelf had gekozen een ring te maken. Met behulp van twee stukjes plastic van 1,5 mm kon ik eenvoudig een plakje van 1,5 mm maken met een deegroller. Hierna werd de overtollige klei afgesneden. De klei werd vervolgens om een ringenstaaf geplaatst om een mooie ronde cirkel te vormen. Door met een vochtig kwastje over de 2 uiteindes te wrijven, wordt de klei automatisch weer 1 geheel. Vervolgens wordt het boven een warme plaat gelegd om te drogen, zodat het harder wordt.
Afbeelding 4: de ring is gevormd.
Afbeelding 5: de creaties worden droger en harder door de warmte.
Nu de klei droger en harder is, kan de zijkant geveild worden met schuurdoeken. Op zo 'n manier krijgt de ring een strakkere vorm.

Nadat de vorm gereed is, kan de ring versierd worden. Ik heb een stuk klei gekneed met een deegroller. Vervolgens heb ik een mooie stempel uitgekozen en daarmee op de klei gestempeld. Daarna kan de resterende klei weggesneden worden en kan de versierde klei op de ring geplaatst worden.
Afbeelding 6 en 7: het bloemetje is gevormd via een stempel en vervolgens op de ring geplaatst.
Daarna heb ik met een tube pasta het bloemetje omringd. Ook heb ik wat willekeurige strepen op de ring gedaan ter versiering. Ik heb het niet op de hele ring gedaan, aangezien het dan te dik werd om prettig te kunnen dragen. Vervolgens heb ik de ring droger gemaakt met behulp van een föhn. Daarna heb ik via een klein boortje een gaatje midden in de bloem gedraaid. Hierdoor paste er een zirconia in.
Afbeelding 8: zirconia midden in de ring.
Vervolgens heb ik nog 4 zirconia's geplaatst aan de ring.

Zodra het helemaal naar wens is, kan de creatie gebakken worden. Het wordt circa 5 minuten op 800 graden gebakken. Zodra het afgekoeld is kun je beginnen met vijlen om het mooi glanzend te maken.
Afbeelding 9: resultaat na het bakken en beetje vijlen.
Op zich is de ring nu klaar, je kunt alleen nog vaak schuren om het nog glanzender te maken. Er is echter ook een andere mogelijkheid om de ring minder 'wit zilver' te maken. Je kunt de ring even kort dopen in zwavel en vervolgens in koud water. Het wordt dan helemaal zwart / koperachtig. Zodra je begint te poetsen verschijnt weer de echte zilverkleur.
Afbeelding 10 t/m 12: de ring wordt even in zwavel en vervolgens in heet water gedoopt.
Na weer vijlen en nog eens vijlen kreeg ik het volgende resultaat:
Afbeelding 13: het resultaat.
Zie ook een aantal foto's van de creaties van de andere deelnemers:
Afbeelding 14 t/m 16: resultaten Harriet.
Afbeelding 17 t/m 19: een aantal foto's tijdens het maken van een hanger.
Afbeelding 20 en 21: resultaten Linda Bouw.
Afbeelding 22 en 23: Petra aan het werk.
Afbeelding 24: resultaten Judith.
Kortom het was een hele leuke workshop met veel mogelijkheden en uitgebreide begeleiding waar nodig. Het is erg leuk om je ontwerp helemaal zelf te kunnen bedenken en een heerlijke lunch tijdens de pauze beviel ook erg goed.

Voor degenen die ook graag thuis willen kunnen werken met zilverklei hebben we de volgende tip. Zilverklei en meer heeft ook een webshop waar je alle benodigdheden voor het knutselen met zilverklei kan bestellen. Van pakketten tot voorgevormde kralen om zelf te versieren tot stenen of zelfs Art Clay Gold of een oven! Ga naar www.zilverklei-en-meer.nl voor meer informatie.