Print pagina

Benodigdheden

Wire & Wire wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt: Je kunt boekjes met patronen over Wire & Wire vinden, het draad is inmiddels in alle kleuren te verkrijgen en je ziet steeds meer mensen lopen met Wire & Wire sieraden. Maar wat is het eigenlijk precies? Daar gaat deze pagina over.

Wat is Wire & Wire?

Wire & Wire is een soort metaaldraad, verkrijgbaar in allerlei verschillende diktes en kleuren. Het uiteinde is een beetje scherp. Als je dunne Wire & Wire heb kun je heel soepel buigen. Er is ook dikke wire & wire verkrijgbaar, die wat moeilijker te buigen is, maar met een rondbektang of wire artist is het goed te doen. Na het buigen blijft het ook in de vorm zoals je het gebogen hebt. Wire & wire is een merknaam, het wordt ook wel wire of koperen draad met een gekleurd laagje genoemd. Verzilverd draad of messing kun je ook voor dit soort technieken gebruiken.

Wat voor soorten Wire & Wire zijn er verkrijgbaar?

Wire & Wire is in verschillende diktes en in veertien verschillende kleuren verkrijgbaar. Op de verpakking staan de getallen altijd in gauge en in yards aangegeven. De yard is een lengtewaarde, ongeveer hetzelfde als een meter. De gauge geeft de dikte van de wire & wire aan. Hoe hoger de gauge hoe smaller de draad. 18 gauge is te vergelijken met 1 mm draaddikte. Voor de dunne wire & wire kun je het beste met 26 gauge beginnen. Later, als je het goed door hebt, kun je met bijvoorbeeld 22 gauge gaan werken.

Voor de dikke wire & wire kun je het beste beginnen met 22 gauge. Als dat eenmaal goed gaat kun je verder met 18 gauge. Deze is namelijk vrij stug, wat in het begin lastig kan zijn, maar 18 gauge heeft wel het voordeel dat het goed stevig is.

Wat heb je nodig voor Wire & Wire?

Het meest nuttig zijn de artikelen die ook speciaal voor wire & wire gemaakt zijn:
  • Wire Artist. Deze is handig te gebruiken voor speciale patronen, die je maakt van dikke wire & wire.
    Afbeelding 1: wire artist, voor het mooi buigen van dikke wire.
  • Wire winder. Deze is speciaal voor de dunne wire & wire bedoeld. Hier kun je mooie spiralen mee draaien.
    Afbeelding 2: wire winder, voor het ronddraaien van dunne wire.
Het is niet bij alle patronen nodig. Wat je wel altijd nodig hebt zijn tangen voor het buigen of knippen van de wire.
  • Rondbektang: voor het maken van oogjes en ronde vormen.
  • Platbektang: voor rechte hoeken, scherpe bochten en het sluiten van oogjes.
  • Kniptang: om de wire & wire draad gemakkelijker te knippen.