Print pagina

Druk gekreukeld

In de zomer van 2006 heeft Kralen.com een sieradenwedstrijd gehouden met als thema 'OCEAAN'. We kregen 88 leuke inzendingen. Van enkele inzenders hebben wij ook instructies ontvangen die wij graag met jullie willen delen.

Christine Mellink heeft onderstaande creatie gemaakt. Hieronder kun je lezen hoe zij dit heeft gemaakt.

Benodigdheden

 • 6 meter gekleurd koperdraad (of wire & wire) van 0,5mm dik
 • Veel verschillende soorten glaskralen.

Instructies

 1. Knip het draad in stukken van 1 meter. Ik heb 2 draden groen, 2 draden blauw en 2 draden aqua gebruikt. Daarna heb ik op een wit bord de kralen gelegd die ik wilde gaan gebruiken om te kijken of het een mooie “compositie” werd.
 2. Neem nu één van de draden en rijg er een kraal aan en schuif die tot in het midden van de draad. Draai de kraal een paar keer rond zodat hij goed vast zit. Herhaal dit over de hele draad met steeds een ongeveer 8 à 10 cm er tussenin. Je kunt ook een kraal naar de gewenste plek schuiven, daarna een kleinere kraal er tegenaan schuiven en dan weer terugsteken door de grotere kraal. Als de draad mooi vol is hang je hem even weg (over een stoelleuning bijvoorbeeld).
 3. Bewerk de andere 5 draden op dezelfde manier.
 4. Neem nu de 6 draden met één uiteinde in je hand en schuif er een grote knijpkraal, daarna een kalotje (met een groot gat) en daarna weer een knijpkraal over. Knijp de bovenste knijpkraal dicht en knip de eventueel uitstekende draden strak af, schuif het kalotje ertegenaan en schuif dan de andere knijpkraal ertegenaan en knijp deze ook goed dicht. Aan de andere kant doe je hetzelfde.
 5. Maak aan de ene kant een ringetje vast en aan de andere kant een slotje.
 6. Leg nu de hele ketting in de volle lengte voor je op tafel. Schuif hem als een soort harmonica in elkaar waardoor je het gekreukelde effect van de draden krijgt. Sluit daarna het slotje en buig en kreukel de draden nog wat meer totdat je tevreden bent over het resultaat.
 7. Veel succes ermee!

  Aantal voorbeelden van Christine:  Kijk voor meer voorbeelden naar de website van Christine Mellink: www.freewebs.com/kraalxkraal.